Op 10 april vertrokken 8 leerlingen van Campus Het Spoor (Mol) samen met twee begeleidende leerkrachten naar Boedapest om er deel te nemen aan een internationaal project, IT@school. Vijf dagen lang werden ze niet alleen ondergedompeld in een vreemde cultuur, maar maakten ze bovendien kennis met o.a. handige apps en besproken ze hoe je verantwoordelijk en veilig omgaat met sociale media aan de hand van enquêtes afgenomen bij leeftijdsgenoten.

Dit alles in het gezelschap van Spaanse, Nederlandse en uiteraard Hongaarse leerlingen.  Wat de leerlingen bijgeleerd hebben op die ene week is enorm. Niet alleen zijn ze zich veel bewuster geworden van hoe belangrijk IT is in je dagelijkse leven en hoe je bv. Facebook gebruikt volgens de regels van de netiquette, maar ook dat het internet een handige tool is in de klas.

Bovendien is hun Engels er met rasse schreden op vooruitgegaan. De hele dag communiceren met elkaar in een vreemde taal is de beste leerschool die er is. Maar misschien is, wat hen het meest gevormd heeft, het culturele bad waarin ze zijn ondergedompeld.

Dankzij de goede zorgen van de Hongaarse gastgezinnen leerden de studenten de stad en Hongaarse gewoontes en gebruiken kennen. En vooral in tijden waarin verdeeldheid en culturele verschillen benadrukt worden, hebben deze jongeren met elkaar 'samengewerkt'. Er zijn vriendschappen voor het leven ontstaan.'